Стажування в Німеччині

  



  У рамках реалізації міської програми «Про розвиток териториальної громади міста Полтави з містами країн світу» та Програми партнерства міста Полтава з містами Фільдерштадт, Ляйнфельден-Ехтердінген та Остфільдерн з 02 по 23 березня 2020 відбулося стажування вчителів німецької  мови в німецьких гімназіях. Вчитель 29 школи Маркова Аліна Василівна проходила стажування в Philipp-Matthäus-Hahn Gymnasium в Ляйнфельден-Ехтердінген. Вчитель ознайомився не лише із системою освіти та методиками викладання в німецьких навчальних закладах, але й з німецьким побутом та культурою.

Протягом двох тижнів учитель відвідувала заняття німецьких колег і спілкувалася зі школярами. Вчителя приємно вразили матеріальна база та дійсно сімейна атмосфера навчальних закладів. Німецькі колеги радо ділилися досвідом. А ділитися було чим. Вражаючою була також організація навчального процесу. Акцент зроблено на самодисципліні, самоорганізації учнів,  розумінні ними власної відповідальності  за свої знання і своє майбутнє.

Захоплює те, як організовано навчальний простір у гімназії: зручна учительська з усім необхідним для відпочинку та самостійної роботи, вдало сплановані класи з мобільними меблями та всім необхідним для інтерактивного навчання, сучасні спортивні зали, затишні рекреації, які учні використовують не лише для відпочинку на перервах, а й як місце для виконання групових та самостійних видів робіт під час навчання. Цікаво було познайомитися з програмою і формами роботи вчителів-предметників. Наприклад, на уроках мистецтва діти створюють власні креативні роботи за мотивами світових шедеврів архітектури і живопису.

Сподобався також досвід організації харчування школярів у шкільних їдальнях. Готують тут тільки батьки на добровільних засадах, адже волонтерство і виконання суспільно корисних робіт є надзвичайно почесними і шанованими.  Такий підхід дозволяє з одного боку здешевити вартість харчування, з іншого боку є гарантією того, що їжа буде смачною і корисною.

Після школи вчителі мали змогу відвідати різноманітні культурні заклади. Екскурсія до музею фабрики Ріттершпорт була не лише пізнавальною, але і смачною. Міський музей Штуттгарта презентував виставку, присвячену історії міста та його видатним жінкам. Незабутньою була екскурсія на телевежу, з оглядового майданчика якої відкривається фантастична панорама міста. Не оминули гості своєю увагою всесвітньо відоме видавництво Cornelsen, адже це чудова нагода урізноманітнити свою базу наочності та навчальних посібників.
Приємною несподіванкою було знайомство з випускницею 29 школи Іриною Класс( Ірина Сербіновська), яка понад 10 років проживає в Німеччині і працює перекладачем.
Знаковою подією для вчителів став візит до театру Штудіо, до якого їх запросила родина Хан-Франц.

На жаль, стажування у гімназіях довелось перервати через надзвичайну ситуацію у світі. Проте в останні дні перебування в Німеччині гості з України мали змогу прогулятися чарівними місцинами міст Ляйнфельден-Ехтердінген, Фільдерштадт та Есслінген, помилуватися мальовничими краєвидами парку університету Хоенхайн.

Це стажування назавжди залишиться приємним спогадом у серцях українських  вчителів.