Міжнародний день толерантності

 



Міжнародний день толерантності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО.

Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

У повсякденному житті толерантність – це не бездіяльність, а активна життєва позиція, суть якої полягає не стільки в тому, щоб терпіти чужий спосіб життя, поведінку, звичаї, почуття, думки, ідеї або вірування, але охоче визнавати та приймати поведінку, переконання і погляди інших людей, які відрізняються від своїх власних. Разом із тим, прояв толерантності який співзвучний принципу поваги до прав людини, не означає терпиме ставлення до соціальної несправедливості, злочинів та правопорушень, відмову від своїх поглядів або поступки перед чужими переконаннями.

Як стати толерантним

1. Зрозуміти: якщо хтось відрізняється від вас, це не означає, що він гірший від вас

2. Навчитися сприймати людей такими, якими вони є, без намагань змінити їх

3. Цінувати неповторну особистість кожного

4. Поважати почуття, думки й переконання кожного, якщо навіть вони не збігаються з вашими

5. Відшукати своє істинне «я» й ніколи не зраджувати йому