Всесвітній день боротьби зі СНІДом




  Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше почав відзначатися 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

З того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Його головна мета -звернути увагу суспільства на цю проблему.

Червона стрічка - символ розуміння проблеми СНІДу. Її ідея належить художнику Франку Муру.

Червона стрічка - символ підтримки інфікованих людей, протидії дискримінації і суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, надії на майбутнє без СНІДу. 

Вона означає: 

«Я знаю про проблему ВІЛ/СНІДу- і я не байдужий до неї»

Основні фактори,які молодь має знати про ВІЛ та СНІД.

В Україні офіційно зареєстровано близько 100 тисяч ВІЛ-інфікованих, але, за оцінками Міністерства охорони здоров’я України, їх реальна кількість більша п’ятисот тисяч.

Половина нових випадків ВІЛ-інфікування припадає на молодих людей віком до 18 років. 


https://drive.google.com/file/d/16gtuyVPSnlQz8IZj_2Zl5hb7M1MTAUBh/view?usp=sharing


Кожна людина повинна знати як захистити себе від інфікування ВІЛ:

1. Хворобу на ВІЛ-інфекцію спричиняє вірус імунодефіциту людини, який руйнує імунну систему. 

2. Хвороба на ВІЛ-інфекцію може нічим не проявлятися протягом 10 і навіть більше років від моменту інфікування. Людина, вражена вірусом, може бути на вигляд абсолютно здоровою і почуватися добре довгі роки, будучи при цьому носієм вірусу.

3. Вірус може передаватися на всіх стадіях розвитку ВІЛ-інфекції

4. Молоді люди, які вживають наркотики ін’єкційно або мають сексуальні контакти з тими, хто вживає наркотики, належать до групи найвищого ризику інфікування.. ВІЛ- інфекція може також передаватися через нестерильні інструменти голки, шприци, ножиці та леза, наприклад, під час пірсингу, татуажу, педикюру, манікюру, тобто під час різних маніпуляцій, при яких травмується шкіра і є контакт з кров’ю.

5.Треба пам’ятати, що ВІЛ-статус людини неможливо визначити тестами до появи в неї антитіл до ВІЛ, а це відбувається протягом приблизно трьох місяців від моменту інфікування. Тобто весь цей час людина може вважати себе абсолютно здоровою, але вже носити і передавати вірус ВІЛ.

6.Обстеження-тест на ВІЛ здійснюють заклади охорони здоров’я . Тест на ВІЛ є абсолютно конфіденційний. За бажанням, тестування можна пройти анонімно. Працівники центрів СНІД або інших закладів, які здійснюють таке тестування, мають провести до- та післятестове консультування. Законом України також заборонено розголошувати результати тесту.

7. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах, кашель та чхання. Це означає, що спілкування з ВІЛ-інфікованими людьми на побутовому рівні є абсолютно безпечним для оточуючих.

8. Дискримінація людей, які є ВІЛ-інфікованими, тільки на підставі того, що вони є носіями вірусу, - це порушення прав людини. Людина, уражена ВІЛ або СНІД, заслуговує на співчуття та потребує розуміння і підтримки.